Michael van den Berg: ‘’We moeten onszelf meer in de wedstrijd knokken’’

• 1 oktober 2024
  • 110 Views

Veensche Boys heeft haar eerste competitieduel in de eerste klasse gewonnen van Hierden, eveneens gepromoveerd nadat het kampioen werd in Oost. Eigenlijk was de eerste helft een draak van een wedstrijd, maar, zo stelt trainer Michael van den Berg, ‘’we hadden ook 0-2 voor kunnen staan. De grootste kansen waren voor ons’’ Hij is het eens met de constatering dat de kwaliteiten van Veensche Boys in de eerste helft niet ten volle werden benut. ,,Wat we na de rust anders hebben gedaan, is meer druk vooruit geven en onszelf wat meer in de wedstrijd knokken.

Naarmate de wedstrijd vorderde gooide Veensche Boys alle schroom van zich af en kwam het zelfvertrouwen terug.

Michael van den Berg: Ja, maar het scheelde ook dat we windje mee hadden. Dan is het makkelijker voetballen. Dat pakte goed uit. De tweede helft was een klasse beter als de eerste helft.

Het leek ook wel alsof de tegenstander in de tweede helft het even helemaal kwijt was.

Michael van den Berg: Dat heeft dus ook met de tegenstander te maken. In de eerste helft had je op een gegeven moment, een kwartier voor rust, dat wij iets beter in de wedstrijd kwamen en dat Hierden het even moeilijk had. Ik heb in de rust gezegd: dat zijn wel momenten dat je dan in het veld door moet stappen en door moet pakken. Dus niet naar achteren lopen. Je zag gewoon dat Hierden er een beetje doorheen zat en het niet goed stond. Daar hadden we meer uit kunnen halen.

Wat te denken van de voorzet van Corné en dan het schot van Rody naast. Zelfs mijn oude oma had die goal waarschijnlijk gemaakt.

Michael van den Berg: Ja, ja, ja. Maar goed: heerlijk die drie punten. Dit is waar je op hoopt. En het is ook lekker dat we de nul hebben gehouden.

Ik vond Wessel Bosman de beste in het veld. Je hebt eerder gezegd dat je Wessel de eerste weken op de goal houdt en daarna de knoop doorhakt tussen Daan en Wessel.

Michael van den Berg: Wessel heeft het supergoed gedaan. Je hebt Daan vandaag niet goed gezien en je kunt hem dus ook moeilijk beoordelen. Ik zie Daan ook alleen maar goede dingen op de training doen. Dus, zolang Wessel het goed doet, dan hoef ik helemaal geen keuze te maken. Dan blijft ie voorlopig nog even staan.

Voorheen had Wessel ook wel eens mindere tijden: dan was hij op momenten briljant en op andere momenten vroeg je jezelf af hoe het in vredesnaam mogelijk was dat hij een bal door liet. Maar op dit moment staat hij zijn mannetje.

Michael van den Berg: Wessel doet het hartstikke goed. Niets over te klagen en het is alleen maar goed dat je twee goede keepers hebt. Daarom spelen we ook dinsdagavond een wedstrijd (VVZA) en volgende dinsdag weer (Sparta onder 23). Dat is vooral ook om Daan te zien en hem wedstrijdminuten te laten maken. Die oefenwedstrijden zijn ook belangrijk voor die spelers die vandaag niet de negentig minuten hebben gemaakt. Als iemand uitvalt, dan moeten ze er staan.

Interview en foto Kees van den Heuvel

Trainer Stevan de Geijter van Hierden

In de eerste helft was Hierden sterker dan Veensche Boys, maar wat is er misgegaan met Hierden in de tweede helft?

Stevan de Geijter: Dat vraag ik mezelf ook af. Ik had in de eerste helft eerder het gevoel dat Hierden op voorsprong zou komen. In de eerste helft, de eerste dertig minuten, hadden we het hartstikke goed voor elkaar. We hebben ook heel volwassen gespeeld, voor zo’n jeugdig elftal. We stonden goed in de organisatie en de afstanden waren goed voor elkaar. Door twee fouten van ons kreeg Veensche Boys goede mogelijkheden, onder meer vanuit de omschakeling. In de tweede helft kregen we wind tegen en we moesten meer voetballen. Dan weet je dat het uit de lengtepass het wat moeilijker wordt. Dat aspect zijn we vergeten. De afstanden werden te groot om elkaar onderling te vinden.

Ook conditioneel vond ik Hierden wat minder

Stevan de Geijter: Ik weet niet of het conditioneel was, maar we moesten heel veel doen als team om dingen te doen met elkaar. Dat vergde veel energie. Daarin moeten we nog wel stappen maken.

Ik hoorde vanaf de zijlijn dat de eerste helft al vele malen beter was, dan de eerste wedstrijd in Kampen. Dat is een pluspunt. Er is met een heel andere instelling het veld ingegaan.

Stevan de Geijter: Dat was het ook. Dat was ook de boodschap die we de jongens hebben meegegeven. We zitten in een zware competitie en je kunt op je bek gaan. Maar het gaat er wel om op welke manier je op je bek gaat. Op dat gebied wilden we ons revancheren. Dat is een wereld van verschil. We hebben het hier de eerste helft goed gedaan, maar in de tweede helft zijn we door de ondergrens gegaan. Die golfbeweging is bij ons heel groot.