Nederland – Argentinië: Het wonder dat net niet geschiedde

Het is Nederland net niet gelukt om de halve finales te halen van het WK-voetbal. In een zinderende penaltykraker trok Argentinië aan het langste eind. Dat de wedstrijd niet goed voor je hart was, bleek in de kantine van voetbalvereniging Veensche Boys. Daar werd intens meegeleefd met de verrichtingen van het Nederlands Elftal. Ze stonden er letterlijk op de tafels. Nederland leek op weg naar een kansloze nederlaag, tot Wout Weghorst de kraker in Lusail met twee goals in de slotfase op zijn kop zette (2-2). Een vreugde-explosie was het gevolg in de kantine van Veensche Boys, maar ongetwijfeld ook in vele andere gelegenheden en huiskamers. In de verlenging werd niet gescoord, waarna Argentinië net als op het WK van 2014 sterker was vanaf de strafschopstip (4-2).
Halverwege leidde Argentinië met 0-1 door een goal van Nahuel Molina. Na een rake strafschop van Lionel Messi in de 73e minuut leek het beslist (0-2). Oranje oogde tot dat moment machteloos, tot het in de slotfase met invallers pinchhitters Weghorst en Luuk de Jong alle schroom van zich afgooide. In de 83e minuut kopte Weghorst een voorzet van Steven Berghuis binnen (1-2), waarna het in de elfde minuut van de extra tijd zowaar 2-2 werd. Teun Koopmeiners verraste de Argentijnse defensie met een korte vrije trap op Weghorst, die uit de draai binnentikte.
In de strafschoppenserie misten Virgil van Van Dijk en Steven Berghuis. Koopmeiners, Weghorst en Luuk de Jong scoorden wél, maar dat was niet genoeg. Namens de Argentijnen miste alleen Enzo Fernandes (naast). Keeper Andries Noppert kon het verschil niet maken. Door de uitschakeling is de derde termijn van Louis van Gaal als bondscoach voorbij, terwijl de Argentijnen na acht jaar weer in de halve finales van het WK staan. De ploeg van bondscoach Lionel Scaloni strijdt dinsdag met vicewereldkampioen Kroatië om een plek in de eindstrijd. De Kroaten schakelden eerder op zaterdag verrassend Brazilië uit na strafschoppen. Foto Kees van den Heuvel