Michael van den Berg: ‘Dat Veensche Boys niet goed uit de verf kwam, is ook een beetje de verdienste van ons’

  • 12 november 2023
  • Kees van den Heuvel
  • Het Eerste
  • 1029 Views

Met een Baco in de hand werd Michael van den Berg, hoofdtrainer van FC Breukelen, van alle kanten gefeliciteerd met de eerste winstpartij en nota bene bij Veensche Boys (0-1). Uw verslaggever van dienst vond Breukelen een beetje onwennig in het eerste half uur terwijl Veensche Boys de wedstrijd controleerde. ,,Nou, ik weet niet of Veensche Boys heel erg domineerde in de eerste helft. Veensche Boys heeft eigenlijk maar één kans gehad, misschien een kleine tweede. Voor mijn gevoel hadden wij prima de controle en we gaven niet zo veel weg. Natuurlijk moet je even wachten op je kansen, maar aan het einde van de eerste helft kwamen die er wel degelijk. Die hadden we beter moeten uitspelen. En daar zat ook de ommekeer een beetje. Veensche Boys ging meer risico’s nemen en wij kregen iets meer ruimte. Wij zijn iets afgestapt van het systeem, iets meer verdedigender. We proberen wel te voetballen en er zijn momenten dat er vier spitsen voorin staan, maar het effect is de ene keer wat beter dan de andere keer. Vandaag was het minder, maar dat was de verdienste van Veensche Boys. Die heeft een goede ploeg, maar dat het team niet goed uit de verf kwam, dat is ook een beetje de verdienste van ons. Het mes sneed aan twee kanten.

Je zag de frustraties groeien bij Veensche Boys

Michael van den Berg: Dat is logisch. Als iets niet loopt, dan heb je dat. We hebben de eerste weken een aantal wedstrijden gespeeld met 4-3-3 en dan kreeg je zeven goals in twee wedstrijden tegen. Dat kon gewoon niet meer.  Michael van den Berg Michael van den Berg Michael van den Berg Michael van den Berg. Dus we moesten overstappen op een ander systeem. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan. We hebben er nu een links- en rechtsbuiten bij gekregen en dan probeer je wat meer aanvallender te voetballen, maar als je zo gemakkelijk goals weggeeft, dan is dat het niet. We hebben het omgedraaid en dat werpt zijn vruchten af. Vorige week hebben we 0-0 tegen Nieuw Utrecht gespeeld: een prachtige pot. Vaak is een 0-0 saai en dit was echt een hele mooie wedstrijd. Het kon alle kanten op. En ik denk dat we het vandaag heel goed gedaan.

Veensche Boys heeft in de tweede helft geen kans gehad.

Michael van den Berg: Klopt. Geen kans weggegeven. Daarom. Natuurlijk is verdedigen altijd gemakkelijker dan aanvallen. In de rust heb ik gezegd dat we met 0-1 voor stonden, maar daar krijg je geen punten voor. Je moet hetzelfde op de mat brengen, wat je in de eerste helft ook hebt gedaan. Duels winnen en geen kansen weggeven. Dat hebben ze prima gedaan. Ik vind dat wij aanvallend en in balbezit nog wel onrustig waren. We knalden te snel een bal naar voren. Van: weg is weg. Dan denk ik: we kunnen soms ook wel een beetje rust houden en een middenvelder inspelen. Dat brengt soms meer rust dan wat je nu hebt gedaan.

Wat is het perspectief voor Breukelen? Aan het begin van het seizoen dacht ik dat FC De Bilt, FC Breukelen en FC Hilversum de grootste tegenstanders zouden zijn. Wat een onvoorspelbare competitie.

Michael van den Berg: Hilversum heeft er een hoop geld in gestoken en daar had ik ook meer van verwacht. Wij hadden in de eerste wedstrijden dat we verloren of gelijkspeelden ook zomaar kunnen winnen. De verschillen zijn heel klein. We stonden tegen Lunteren aanvankelijk voor en tegen De Bilt, tot een kwartier voor tijd. In de 89ste minuut maakten zij de 2-1. Vorig jaar hadden wij een Oliekannetje. Die is weggekocht naar DHSC en die maakte vaak nog even het verschil. Die missen we wel. Aan de andere kant geven we niet veel weg. We kijken omhoog. Je wilt elke week winnen. Maar je kijkt ook met een schuin oog naar beneden want het is een versterkte degradatiecompetitie. De zwakke broeders zijn eruit en er zitten geen zwakke broeders meer in de afdeling.

Interview en foto Kees van den Heuvel

Kees van den Heuvel

Share: