Leuke voetbalochtend jeugd O11 op Beekhuizerzand!

  • 3 april 2024
  • Walter van Bloemendaal
  • JO11
  • 365 Views

Tijdens de sneeuwbuien van begin dit jaar zijn een aantal kinderen al eens in de zaal gaan trainen. Door het voetballen op diverse ondergronden leren kinderen net weer anders omgaan met een voetbal. Met dit in gedachte is er een aantal weken geleden het idee gekomen om met de jeugd O11 een training op een ongewone locatie te gaan doen. Na een aantal locaties te hebben bekeken kwam het plan om naar Harderwijk te gaan.
Locatie: militair oefenterrein Beekhuizerzand. Voor mensen die daar graag een naartoe willen gaan kun je de locatie vinden op het coördinaat 31U FT 81747 01642.

Zaterdag 30 maart was het dan zover. 32 kinderen vanuit alle teams (MO11, JO11-3, JO11-2 en JO11-1) verzamelden bij Veensche Boys. Op de parkeerplaats was het al druk speculeren wat er nu precies gedaan ging worden. Iets na half negen reden we met de hele groep kinderen, een aantal ouders en de ondersteunende trainers richting Harderwijk. Een aantal kinderen waren al op de hoogte dat ze ergens zouden voetballen waar ze wel wat meer aandacht aan het voetbalgras mochten geven. Wat ze niet wisten was, dat de trainingslocatie een grote zandvlakte is waar zij flink aan de bak mochten deze ochtend.

Vanaf de parkeerplaats was het ongeveer 15 minuutjes lopen. Voor sommige trainers was dit al een slijtageslag! Eenmaal aangekomen op de open vlakte konden de kinderen even spelen en de trainers de oefeningen klaarzetten. Nadat alles was opgebouwd kregen de kinderen een uitleg over de diverse spellen en over de regels van het gebruik van het bosgebied. 
Na de uitleg kon gestart worden met onderstaande oefeningen:

Oefening 1: 2 tegen 2
Deze oefening had als doel om balhandelingen te versterken en om samen te spelen onder verzwaarde omstandigheden. Op een zandvlakte gaat de bal immers kanten op die je niet in gedachte hebt. Ook het inspelen van je medespelers heeft hierbij extra aandacht nodig omdat de bal alle kanten op stuitert of juist word vertraagd door het zand. Er werd door alle kinderen fanatiek gevoetbald waarbij ondanks het vertragende zand mooie passeeracties voorbijkwamen en mooi samenspel werd getoond.

Oefening 2: Ik leer vrijspelen
Op trainingen en tijdens wedstrijden lukt het diverse kinderen niet altijd om op de juiste momenten vrij te staan. Dit maakt het overspelen soms lastig. Wat heel leuk en leerzaam is om te zien voor zowel de spelers en voor trainers is dat wanneer je gebruik maakt van andere spelvormen kinderen ineens gaan vrijstaan. Bij oefening 2 speelden de kinderen in plaats van met een voetbal met een frisbee. Je kon een punt scoren door de frisbee in een bepaald vak te vangen. Hierdoor zie je dat zij ineens meer vrij gaan staan omdat de frisbee anders niet gevangen kan worden. Dit vonden veel kinderen een van de leukste spellen deze dag.

Oefening 3: Dribbelen en spelen als Frenkie of Vivianne
Hier gingen de kinderen in een aantal verschillende oefeningen ondervinden wat zand doet met je balvaardigheid. Dribbelen om verschillende afstanden tussen de pionnen en overspelen over verschillende afstanden maakte het best lastig om de bal goed in of aan de voeten te houden. Hier zagen de trainers hele mooie balaannames naar voren komen waar zelfs echte profs van onder de indruk zouden zijn! Al deze handelingen konden goed meegenomen worden naar de wedstrijden in het tweede blok van de training.

Oefening 4: Wordt zo sterk al Brobby of al van de Gragt
Deze oefening kenmerkte veel leerdoelen. Tijdens deze oefening werd het uithoudingsvermogen getest, de samenwerking versterkt en het aanmoedigen en steunen van elkaar op de proef gesteld.

Van het groepje ging er twee een tunnel onder een stok graven waarbij de rest van de groep een touw van bijna 12kg continue over een afstand van 15 meter moest verplaatsen. Het touw moest continue over en weer gebracht worden. Heuvel op en heuvel af. De groep moest elkaar dus goed in de gaten houden en kijken hoe het met elkaar ging. Werd je moe dan kon je ruilen met iemand die aan het graven was. Het doel voor de groep was om in een zo snel mogelijke tijd de hele groep onder de stok door te krijgen waarbij de stok niet mocht worden aangeraakt. Zij mochten hier niet langer over doen dan 15 minuten. Nou wat hebben de vier groepen hard gewerkt zeg! Geen een groep had de 15 minuten nodig om de opdracht te volbrengen. Zelfs met de extra secondes niet die groepen kregen wanneer de stok wel werd aangeraakt. De snelste groep kreeg hierbij alvast een punt dat ze mee konden nemen naar het toernooi in blok 2.

Na een korte pauze gingen we starten met de onderlinge wedstrijden.
De groepen streden nu tijdens wedstrijden van 10 minuten om de punten. Anders dan normaal waren de kinderen nu beter te horen wanneer ze vrij stonden of wanneer een teamgenoot een tegenstander in de rug had. Hopelijk nemen zij dit allemaal in fase 4 van de competitie ook weer mee. Na 3 wedstrijden was goed te zien dat de energie wel aardig op begon te raken. Daardoor werd besloten om alles op te ruimen en weer door het bos richting de auto te lopen.

Moe maar voldaan kwamen we weer aan bij de vereniging. Wat de O11 groep betreft is het een mooie aanvulling voor alle leeftijden binnen de vereniging want hier halen de kinderen en trainers naast het grote plezier ook andere sterke punten uit.

Martijn

Walter van Bloemendaal

Share: