Keeper Jordy Deckers blijft Veensche Boys trouw

  • 30 april 2022
  • Kees van den Heuvel
  • Het Eerste
  • 1237 Views

Of Veensche Boys volgend seizoen nou in de eerste of tweede klasse speelt, Jordy Deckers blijft de club trouw. De 32-jarige doelman wil zijn opmerkelijke carrière in Nijkerkerveen afsluiten. Jordy Deckers speelde een kleine 150 duels in het betaald voetbal, waarvan vier in de eredivisie namens Excelsior. ,,Ik heb vier jaar bij Excelsior gezeten”, zo begint Deckers zijn verhaal. ,,Het eerste jaar speelde ik niet, daarna werd ik eerste keeper in de eerste divisie en maakte ik de promotie mee. Prachtig.” In het seizoen 2014/2015 speelde hij vier eredivisieduels. ,,In mijn tweede wedstrijd maakte ik een foutje, de wedstrijd erna kreeg ik rood. Ze haalden Gino Coutinho en voor mij was het klaar.”

Zijn carrière begon bij AZ Alkmaar, waar hij op 15-jarige leeftijd terechtkwam. ,,Daarvoor had ik al in de jeugd van Ajax gezeten. Op de dag dat ik 16 jaar werd, belde Louis van Gaal en zei: ‘Ik ga jou het mooiste verjaardagscadeau ooit geven. Je wordt overgeheveld naar de A-selectie’. Ik had Joey Didulica en Sergio Romero voor me. In mijn tweede jaar werden we landskampioen. Prachtig om zoiets op die leeftijd mee te maken.”

,,Zelf speelde ik vrijwel ieder weekeinde twee duels, in de JO19 en het tweede. Daarnaast had ik elf trainingen per week. Best pittig. Achteraf zeg ik dat het te veel was. Ik kreeg de ziekte van Pfeiffer, al kwam ik daar pas later achter.”

,,Ik moest minuten maken, vonden ze bij AZ. Daarom werd ik verhuurd aan Telstar. Daar maakte ik mijn debuut in de eerste divisie, maar werd ik geen eerste keeper. AZ besloot vervolgens om mijn aflopende contract niet te verlengen.”

De doelman werd opgepikt door Ajax, dat een keeper nodig had toen Kenneth Vermeer geblesseerd raakte. ,,Ik trainde bij Ajax mee met het eerste en speelde bij Jong Ajax, dat uitkwam in de beloftencompetitie. Na dat seizoen verkaste ik naar Excelsior.”Beste seizoen

Na drie mooie seizoenen en een minder jaar werd VVV de volgende halte. In Venlo beleefde Deckers zijn beste seizoen ooit. ,,Ik werd uitverkozen tot beste keeper van de Jupiler League”, vertelt hij trots. ,,Ik had er graag willen blijven, maar VVV gaf aan dat ik te duur was. Daar was ik wel verbaasd over, want we hebben daar nooit over onderhandeld. Maar zo gaat het nu eenmaal in het profvoetbal. Dingen kunnen zomaar anders gaan.”

Dat merkte Deckers in de maanden erna. Zijn zaakwaarnemer kwam met FC Ermis Aradippou aan, een club uit de hoogste divisie van Cyprus. Hij werd er na één wedstrijd ontslagen. ,,Een bizar verhaal. Ik ging er naartoe voor het avontuur. Het geld was goed, maar niet eens de hoofdreden. Het is daar mooi wonen, mijn kinderen gingen naar een internationale school, het plaatje zag er goed uit.”

Na een goede voorbereiding startte Deckers als eerste doelman. ,,We verloren onze eerste wedstrijd en volgens de president was het mijn schuld dat ik een penalty veroorzaakte. Daar kregen we een discussie over en dat liep behoorlijk uit de hand. Want ik vond het onzin. Je kon op de beelden zien dat ik de bal speelde. Toch werd mijn contract per direct ontbonden en konden we terug naar Nederland.”

Deckers was in de seizoenen erna nog prof bij FC Oss en RKC Waalwijk, maar merkte dat het leven als ‘voetbalnomade’ hem steeds meer tegenstond. ,,Ik reed elke dag vanuit Almere naar Waalwijk en vroeg me af waar ik mee bezig was. Plezier in het voetbal was altijd mijn drijfveer en dat werd steeds minder.”

,,Ik had een leeftijd om me te gaan richten op mijn maatschappelijke carrière en startte een opleiding om brandweerman te worden. Ik wist dat Spakenburg mij graag wilde hebben. Dat was lekker dichtbij en ik kon overdag werken. Na de voorbereiding zei trainer John de Wolf dat ik het goed had gedaan, maar dat hij toch vast wilde houden aan hetgeen hij al kende.”

Door een blessure van eerste keuze Leon ter Wielen greep Deckers zijn kans. Hij keepte zeven duels op rij. ,,Juist in de wedstrijd dat Leon weer op de bank zat, kreeg ik een schop tegen mijn hoofd en moest ik me laten vervangen.”Zwak

Hij raakte zijn plek weer kwijt en stapte twee jaar geleden over naar Veensche Boys. ,,Dat ging via Marjo Hartog. Zij kwam een keer naar me toe en zei: ‘Ik heb een leuke club voor je’. Ik had nog nooit van Veensche Boys gehoord. De enige voorwaarde die ik stelde was dat Marjo ook wat bij Veensche Boys ging doen. Ze was op een vervelende manier als bestuurslid bij Spakenburg gestopt, maar ik heb een zwak voor haar. Ze toonde altijd interesse, of je nu speelde of niet.”

Het niveau bij tweedeklasser Veensche Boys is minder, erkent Deckers. ,,Maar ik heb hier wel het plezier teruggevonden. De resultaten vallen de laatste tijd een beetje tegen, maar we hebben wel een periodetitel gewonnen en kunnen nog een stap omhoog zetten.” Voor Deckers wordt Nijkerkerveen de laatste halte. ,,Als ik hier stop, dan stop ik helemaal met voetballen.”

Peter Pos

Kees van den Heuvel

Share: