Erik Assink: ‘Lelystadse ploegen kunnen eigenlijk nooit terugvallen op mentaliteit’

  • 14 mei 2022
  • Kees van den Heuvel
  • Het Eerste
  • 1140 Views

Eindelijk konden weer drie punten worden bijgeschreven en dat nota bene tegen één van de titelkandidaten. Unicum werd met 3-1 verslagen. Er was evenwel van de eerste helft weinig te genieten. Trainer Erik Assink: ‘Zonder het als een te groot excuus te gebruiken, maar ik vond het erg warm. Ik vond verder dat we ook niet veel rust hadden aan de bal. We hadden de bal en vervolgens waren we m weer kwijt.’

Paniekvoetbal dus

Erik Assink: ‘Ja, maar dat gold ook voor de voortzetting naar voren toe. Zo gemakkelijk balverlies lijden. Ik vond ons ook niet gedurfd verdedigen. Dat je echt een man met de bal aanpakt. Het was niet okay. Ik had verder het idee dat bij Unicum de fitheid niet zo groot was. Een kwartier voor rust dacht ik: ‘Die jongens zakken door hun hoeven heen.’ Ze konden de bal niet meer in de ploeg houden en wij hadden de bal vrij vlot te pakken. Ik dacht: Die gaan straks door de knieën. Het is benoemd in de rust. De tegenstander heeft last van haar fitheid en dan is elke meter twee meter. Die warmte gaat dan meewegen. Lelystadse ploegen kunnen eigenlijk nooit terugvallen op mentaliteit. De onverzettelijkheid, de wilskracht. Het moet meezitten, dan is het prima. En als het niet meezit, dan is het een heel stuk minder. We worden geholpen door die 1-0 en we kregen vleugels. Letterlijk, want onze vleugelspeler Luuk, maakte de goal. Vervolgens maakt Jelle, die aan de andere buitenkant speelde, een derde keurige goal. Weliswaar een beetje met geluk. Het beste bij ons was er toen een beetje vanaf. Een Tom, een Julian, een Danny. En maar sjouwen en maar meters maken. Niet lekker aan het voetballen zijn als ploeg in aanvallend opzicht. Dan wordt het een zwaar verhaal.

Dat neemt niet weg dat de eerste helft bijzonder zwak was.

Erik Assink: Kijk, je gaat natuurlijk niet meteen alle deuren openzetten. Het is toch een beetje aftasten. Het is ook een klein beetje het besef dat we niet de slechtste periodekampioen van deze klasse moeten worden. Want anders hebben we tijdens de loting voor de nacompetitie allemaal uitwedstrijden.

Ga je met deze succesformule (Luuk en Jelle erbij) door bij de volgende wedstrijden?

Erik Assink: Die jongens kunnen nu een beetje ruiken en krijgen speeltijd. We doen nog steeds mee in de competitie, maar we moeten hopen op een misstap. Dat is vandaag niet gelukt en dan moeten we kijken of het de komende week gebeurt. Een voorwaarde is dat wij winnen. Dan hebben we de kans om in te lopen. Jelle en Luuk horen er ook bij en zijn zeer bruikbaar in de nacompetitie.

Hoe was jouw oordeel over de jongens op zich?

Erik Assink: Bas speelt heel soeverein. Kilian begint weer de oude Kilian te worden en die maakt enorm veel meters. Ik vond Nico lekker voetballen vandaag. Hij heeft weinig verkeerd gedaan.

Kees van den Heuvel

Share: