Tom van Donselaar: ‘Dromen van sprookje Spakenburg’

  • 15 april 2023
  • Kees van den Heuvel
  • Het Eerste
  • 1460 Views

Met een hattrick had Tom van Donselaar zaterdag een groot aandeel in de 4-0 zege op Quick’20. De tweedeklasser plaatste zich voor de voor-ronde van de KNVB-beker. In de competitie presteerde Veensche Boys ondermaats in de afgelopen weken met slechts één punt in de laatste drie wedstrijden. Tom van Donselaar en zijn ploeggenoten keken dan ook niet met al te veel vertrouwen uit naar de bekerontmoeting met eersteklasser Quick’20.

,,Als we naar de competitie kijken, kunnen we het een teleurstellend seizoen noemen. We wilden om promotie spelen, maar ook een nacompetitieticket lijkt nu ver weg. Op dit bekerpotje kwam dus wel wat druk te staan, om zo toch nog wat van het seizoen te maken”, legt Van Donselaar uit. ,,Op papier was Quick’20 de favoriet, dus dat gaf ons weer wat lucht. Als underdog voetbalt dat net wat makkelijker.”

Eenvoudig werd het desondanks niet. ,,Nee, die eerste helft was de lastigste uit ons bekerseizoen. We stonden onder druk, maar kregen de ruimte in de omschakeling.”

‘Op de juiste plek’

Laat de snelheid van de 23-jarige rechtsbuiten nou net een van zijn specialiteiten zijn. ,,Ik had het geluk dat ik deze keer vaak op de juiste plek stond en er drie maakte. We waren erg effectief. Uiteindelijk werd het een geflatteerde uitslag, want het was gewoon een lastige tegenstander.”

Met het bereiken van de halve finale van de districtsbeker en de voorrondes van de KNVB-beker was een feestje meer dan op zijn plaats. ,,Dit hadden we even nodig, dat we als team iets kunnen vieren. Het is de knapste prestatie van het bekerseizoen. Vooraf en achteraf werden er rookbommen en vuurwerk afgestoken. Dat maakte het nog mooier.”

Van Donselaar was de gevierde man bij het feest. Door zijn hattrick kreeg de Nijkerkervener bovendien de wedstrijdbal mee naar huis. ,,Dat gebeurt niet vaak. Het zijn dure ballen. Nu was er een mooie reden voor en kreeg ik hem mee met alle namen erop.”

Naast het fysieke cadeau wachten mooie ervaringen. In de halve finale neemt Veensche Boys het op 6 mei op tegen Bon Boys, koploper van 2I (zondag). Ook kan er al verder gedroomd worden naar een landelijk bekerseizoen zoals Spakenburg afgelopen maanden beleefde.

‘Club uit de top 3’

,,Maar dat is totaal niet realistisch”, meent hij. ,,Zelf ben ik er ook nog helemaal niet mee bezig. We spelen eerst in de voorronde waarin de topploegen nog niet meedoen. Dus het is nog heel ver weg. Maar als het eenmaal zover komt zou ik het liefst een club van de traditionele top 3 loten. Welke maakt me niet uit, als we maar in hun stadion mogen spelen. Het wordt hoe dan ook een mooie ervaring en is fantastisch voor het dorp.”

Nijkerkerveen is ook goed vertegenwoordigd in de hoofdmacht van ‘De Blauwe Helden’. Ook van Donselaar doorliep de complete jeugd. In tegenstelling tot de route bij veel andere clubs, deed hij dat niet door lang op een hoog jeugdniveau te spelen. Vanaf zijn zestiende kwam hij al uit voor het tweede. ,,Op deze manier kon ik, en ook een aantal anderen, alvast wennen aan het seniorenvoetbal en langzaamaan doorgroeien naar het eerste elftal.”

Met veel goals en nog meer assists zit Van Donselaar daar goed op zijn plek. ,,Ik heb al mijn vrienden hier met wie ik al jaren voetbal. Ik ben er supertrots op wat we komende tijd gaan meemaken.”

Bron Pjotr Pos / AD. Foto Kees van den Heuvel

Kees van den Heuvel

Share: