Stefan Fredriksen: ‘Veensche Boys is zelf haar grootste tegenstander’

  • 6 november 2023
  • Kees van den Heuvel
  • Het Eerste
  • 1068 Views

In de eerste helft van Veensche Boys – VVA Achterberg (3-3) leek zo ongeveer de ondergrens te zijn behaald door de Blauwe Helden. Was het een offday? Of was assistent-trainer Stefan Fredriksen toch nog een beetje tevreden met een punt. Fredriksen: ,,Nee, ik ben helemaal niet tevreden met een puntje. Het was echt een offday. Als je zo aan de wedstrijd begint… We hamerden erop dat we fel moesten beginnen en dat de tegenstander niet moest worden onderschat.’’

Wat gaven de jongens in de rust als reden aan?

Stefan Fredriksen:  Er kwam weinig antwoord op zo’n moment. Iedereen baalt ervan. Het was wel drie kwartier te laat. Je moet gewoon zorgen dat je niet hoeft te balen. Als je gewoon scherp begint… Het was kinderlijk eenvoudig hoe de drie doelpunten werden weggegeven. Ik moet complimenten geven aan de tegenstander dat die wel scherp waren en de overtuiging hadden om wel op iedere bal te lopen.

Ik zag de 3-0: een simpele kopbal

Stefan Fredriksen:  Maar die kopbal was het eindresultaat. Maar het begon al op de middenlijn dat wij een bal niet pakken en hun wel. De bal wordt naar voren geschoten en iemand laat zijn man lopen en iemand anders pakt ‘m niet over.

En ook zoveel passes die niet aankwamen.  

Stefan Fredriksen:   Klopt. Binnen achttien minuten was het 3-0 en dan wil je in de wedstrijd komen en dan krijg je dat heel veel mensen heel snel de beslissende bal willen geven. Dan maak je het zelf ook niet makkelijk. Je moet simpel blijven voetballen. En rust aan de bal. We hebben heel slecht gespeeld en misschien ook wel niet verdiend, ook al is een gestolen overwinning wel drie punten natuurlijk.

Je had kans om koploper te worden. Uiteindelijk heeft VRC gewonnen. Maar beseften de jongens dat wel?

Stefan Fredriksen: Ik denk dat het besef wel aanwezig was. In de bespreking hebben we het nog aangegeven. Dat we eigenlijk zelf tot nu toe – en waarschijnlijk zal dat in het komende seizoen nog wel voorkomen – de grootste tegenstander zullen zijn. Niet de tegenstander is bepalend in de wedstrijd, maar vooral ook hoe wij de wedstrijd spelen en beleven.

REACTIE DIK PETERS VAN TON (Trainer VVA Achterberg)

Dik Peters van Ton: Wij hebben het gewoon ontzettend goed gedaan. In de eerste helft kregen we nog een paar 100% kansen. Uiteindelijk hadden we met wel 5-0 voor moeten staan. En Veensche Boys heeft geen enkele kans gehad in de eerste helft.

Wat was de tactiek om Veensche Boys te verslaan?    

Dik Peters van Ton: Pressie zetten en Veensche Boys niet laten voetballen. We lieten de linkerkant van Veensche Boys open om een mannetje meer te hebben op het middenveld. Dat werkte gewoon goed. Het is jammer dat je dan met 3-0 voorstaat en dan krijg je een vrije trap tegen: de muur stond niet goed.

Misschien kreeg Veensche Boys daardoor weer hoop  

Dik Peters van Ton: Daardoor kregen ze hoop. De 3-1 viel veel te snel. Als ze het langer hadden kunnen volhouden, dan denk ik dat we hier hadden gewonnen.

De grensrechter van jullie was ontzettend boos. Dat had te maken met de tweede goal van Veensche Boys?  

Dik Peters van Ton: Ja, dat klopt. Onze grens stond op de achterlijn. Die jongen van Veensche Boys haalde de bal terug en onze grensrechter zei dat de bal echt veertig centimeter over de achterlijn was. De scheidsrechter stond op de 16 meter lijn. Dus in mijn ogen kan een scheidsrechter het nooit zien. Het doelpunt had eigenlijk afgekeurd moeten worden. Dan is de scheidsrechter ook nog zo eigenwijs om niet naar de grensrechter te lopen. Hij was er stellig van overtuigd dat de bal in was, maar dat kan hij nooit hebben gezien vanaf de zestien meter.

Misschien wilde VVA ook wel een beetje revanche voor de verloren wedstrijd tegen Nieuw Utrecht. Dat jullie wilden aantonen dat jullie wel degelijk konden voetballen.  

Dik Peters van Ton: Ja, dat kunnen we zeker. Als wij met zijn allen de taken uitvoeren, zoals we vandaag hebben gedaan, dan kunnen we het iedere ploeg moeilijk maken. Vorige week hebben we niet gedaan wat we hebben afgesproken. Het was een kloteveld. Door twee persoonlijke fouten kwamen we 2- 0 achter. Maar we waren gewoon gelijkwaardig aan Nieuw Utrecht. Maar die 3-0 viel al in de tweede minuut van de tweede helft. Toen brak er wat bij ons.

Wat is het perspectief voor VVA?

Dik Peters van Ton: We hebben een krappe selectie. We hebben geen selectie zoals Veensche Boys met vijftien a zestien man. Dus als we erin blijven en we kunnen wegblijven van de degradatiezone, dan doen we het gewoon goed.

Interview en foto Kees van den Heuvel

Kees van den Heuvel

Share: