KNVB en KNHB vragen om versoepelingen van ‘Den Haag’

Niet sporten is ronduit ongezond, dat was al bekend. Coronabesmettingen vinden nauwelijks plaats in de buitenlucht, dat is inmiddels ook bewezen. KNVB en KNHB willen daarom snel versoepeling voor de buitensport en hebben deze brief gestuurd naar de overheid en politiek:

We zijn uiteraard blij dat een gedeelte van onze voetballers en hockeyers op de velden staan, maar honderdduizenden hockeyers en voetballers staan sinds oktober 2020 stil. Dit wordt nu echt schrijnend en raakt de kern van het bestaan van de vereniging. Zij zitten nu helaas al maandenlang thuis terwijl sporten en bewegen juist zo hard nodig zijn voor hun gezondheid en weerstand. Een teamsport is een effectief middel in de strijd tegen maatschappelijke problemen zoals bewegingsarmoede, overgewicht en eenzaamheid. Zo onderschrijft ook recent onderzoek vanuit het RIVM.

Hockey en voetbal zijn veilig in de buitenlucht, echter dit mag nu slechts in groepjes van 4 op 1,5 meter. Tot 27 jaar mogen spelers wel vrij trainen. Dat is voor een teamsport echt nauwelijks te doen en leidt tot vervreemding van de sport. Mensen haken af. Jeugdteams mogen binnen de eigen vereniging trainingspotjes spelen, maar wij ontvangen signalen dat de rek eruit is bij verenigingen. Waardoor kinderen niet meer gaan trainen.

Dit blijft niet zonder gevolgen. Veel Nederlanders zijn vanwege de coronamaatregelen minder gaan sporten of hier zelfs helemaal mee gestopt, blijkt ook uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van NOC*NSF. Wij zien gevolgen voor de lange termijn aan sportdeelname in Nederland. Dit moeten we als politiek, sportwereld, overheid en samenleving absoluut niet willen. 

Uiteraard moeten we rekening houden met de epidemiologische ontwikkelingen en moeten we kijken wat er mogelijk is bij eventuele versoepelingen. Wij pleiten daarom voor 2 kleine stapjes bij het verruimen van mogelijkheden voor buitensporten:
– Ook teamtraining voor 27 jaar en ouder.
– Kinderen naar verenigingen in de buurt voor wedstrijden. Dat geeft ze weer een noodzakelijke impuls om te blijven sporten, terwijl de reisafstand beperkt blijft.

Sport is pure noodzaak voor een gezonde en vitale samenleving
Wij onderschrijven de oproep van NOC*NSF om de gehele sport zo snel mogelijk open te doen. Sport is de oplossing om mentaal en fysiek gezond uit de coronacrisis te komen. Op 31 maart 2021 is de literatuurmemo van het RIVM gepubliceerd: Verdiepend onderzoek | Sport en bewegen in cijfers. Hierin is onderzoek gedaan naar; de samenhang tussen lichamelijke activiteit (sport en bewegen) en immuunrespons/weerstand, en de sociaal-maatschappelijke effecten van niet sporten en bewegen, in het bijzonder eenzaamheid. Hieruit komen enkele belangrijke conclusies:

– De literatuur wijst in de richting van een positief effect van regelmatig bewegen op het immuunsysteem, acute respiratoire infecties en de immuunrespons na vaccinatie.
– Groepen waarvan bekend is dat er sprake is van een verminderd immuunsysteem, zoals ouderen en mensen met obesitas, hebben mogelijk wel baat bij meer bewegen.
– Uit de studie bleek dat de groep deelnemers die gedurende de periode waarin beperkende maatregelen van kracht waren dusdanig minder ging bewegen.
– Deze deelnemers, die niet langer aan de beweegrichtlijnen voldeden, scoorden hoger op eenzaamheid dan de groep die niet terugviel in beweeggedrag.
– De groep die steeg in beweeggedrag en ook de groep die niet aan de beweegrichtlijnen voldeed verschilden in de score voor eenzaamheid niet van de groep die aan de beweegrichtlijnen voldeed.

Besmettingen vinden niet of nauwelijks plaats in de buitenlucht
Volgens de Ierse studie is het over het algemeen veiliger buiten, waar het virus sneller verwaait, dan binnenshuis – wat ook overeenkomt met conclusies van eerdere internationale onderzoeken. Het zou vreemd zijn dat Nederland straks op het terras bier zit te drinken en jongens en meisjes nog niet onderling wedstrijden kunnen spelen. Wij staan klaar om iedereen per direct veilig aan het sporten te kunnen krijgen. Eerder onderzoek liet al zien dat contactmomenten in teamsporten beperkt zijn:

– Bij voetbal en hockey vindt nauwelijks contact plaats op het veld tussen spelers;
– Binnen de 1,5 meter grens in de buitenlucht is de kans op besmetting uitermate beperkt, mocht er al een speler besmettelijk zijn.
– De ‘contact-tijden’ zoals verwacht toenemen met een grotere onderlinge afstand, maar in absolute tijden nog steeds beperkt zijn tot onder 1 minuut. De GGD stelt hiervoor een grens van 15 minuten. Dat het in de buitenlucht plaatsvindt maakt het risico op besmetting zeer klein.

Vermindering druk op de publieke ruimte
Naast dat sporten een positief gezondheidseffect heeft voor lichaam en geest. Kan het openstellen van buitensportverenigingen ook leiden tot minder druk op de publieke ruimte. Mensen kunnen weer naar hun vereniging, waar zij onder professionele en deskundige begeleiding op een veilige manier kunnen sporten in plaats van ongeorganiseerd in de parken (te sporten of juist alleen maar rond te hangen). Zeker nu het beter weer wordt, zullen veel mensen buiten actief worden. Onze verenigingen en trainers kunnen dit juist in goede banen leiden. Wij staan klaar en willen onderdeel van de oplossing zijn.

Hopelijk kunt u bovenstaande meenemen bij de besluitvorming rondom mogelijke versoepelingen. Bij eventuele vragen of opmerkingen, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,
Jan Dirk van der Zee (KNVB)
Erik Gerritsen (KNHB)

Walter van Bloemendaal

Share: