Historie

Oprichting s.v. Veensche Boys
In een weiland bij Johan Doppenberg trapten elke zondag een aantal jongens een balletje. Daar bleef het lange tijd bij, maar de noodzakelijkheid van een voetbalvereniging werd aangevoeld. Tijdens een repetitie van de Christelijke zangvereniging “Hallelujah” kwam dit tot uiting en bij Aalt van Arie van de Hoef (bijgenaamd “Arie Eénoor”) werd dit besproken. Men kreeg een elftal bij elkaar en er werd gelapt voor een bal. Het gevolg was de hieronder vermelde wedstrijd.

In het mulle zand van de “Paddenstoel” op de heide aan de Barneveldseweg werd op 7 juni 1936 door Peet van Vaneveld de aftrap verricht van de wedstrijd Nijkerkerveen tegen de “Zwarte bende” uit Nijkerk. Twee samengeraapte elftallen. Na afloop van deze wedstrijd (de meeste speelden op klompen) werd Veensche Boys opgericht. Peet van Vaneveld werd voorzitter en penningmeester, Willem Ruitenbeek 1ste secretaris, Hannes van de Heuvel werd 2de secretaris.  De wedstrijden werden gespeeld op zondag. Dat was de enige vrije dag. In het “Veen” had men de 6 dagen werken hard nodig om het hoofd boven water te houden. In de 2e Wereldoorlog lag de competitie stil, omdat veel spelers moesten onderduiken.

Locaties : “Van het mulle zand naar een prachtig sportcomplex”
Zoals hierboven vermeldt, is alles begonnen op de hei aan de Barneveldseweg. Hierna speelde Veensche Boys tot april 1949 op het veld achter het café van Kees Kok onder het Hoevelakense bos, vlakbij het gebouw wat nu het restaurant “The Old Peppermill” huisvest.

Op 19 april 1949 verhuisde s.v. Veensche Boys naar het terrein bij Klaas Mostert, café “de oude Deel” aan de Domstraat in Holkerveen. Dit kon vanwege het feit dat NSC hier vandaan verhuisde naar hun huidige locatie in Nijkerk.

Vanaf het seizoen 1968/1969 mochten de eerste elftallen van de KNVB niet meer aan de Domstraat spelen, omdat het terrein te slecht was. Op de nieuwe locatie aan de Westerveenstraat, waar Veensche Boys nog altijd is gehuisvest, was inmiddels 1 veld bijna klaar, maar waren er nog geen kleedkamers. Toch gingen beide eerste elftallen daar alvast spelen. Omkleden gebeurde aan de van Noortstraat in de garage bij de ouders van Maas van Renselaar van autorijschool “van Renselaar”. Na het omkleden was het een kwestie van een sprintje door de speeltuin richting de Westerveenstraat en was iedereen meteen opgewarmd. Eind 1969 waren de 2 kleedkamers klaar voor gebruik, met hiertussen een kleine ruimte voor de verkoop van snacks en dranken vanuit een verkoopluikje.

Op 10 november 1972 werd de vorige kantine van s.v. Veensche Boys geopend door burgemeester J. Hoekstra. Deze kantine werd in 2018 vervangen door een nieuw clubhuis. Het was een mooie kantine, neergezet met grote inzet van vele leden. Al snel bleek dat de kantine te klein was en is deze in september 1979 verbouwd en vergroot.

Op 11 oktober 1974 opende wethouder Dirksen de nieuwe bestuurskamer, welke tegenwoordig wordt gebruikt door Duivenvereniging De Luchtklievers. Een jaar later, oktober 1975, was het opnieuw wethouder Dirksen die nu de nieuwe kleedkamer accommodatie kwam openen, waar tot op heden het ballenhok en de kledingopslag is ondergebracht. In het seizoen 1976/1977 werden er nieuwe lichtmasten geplaatst op het trainingsveld en op 19 augustus 1978 werd het derde veld in gebruik genomen. In 1981 zijn er banken tussen het eerste en tweede veld geplaatst. Op 14 maart 1984 werd de eerste lichtwedstrijd op het 3de veld gespeeld. De 8 lichtmasten werden mogelijk gemaakt door het toenmalig jeugd comité.

De bestuurskamer was inmiddels veel te klein geworden en is daarop in 1994 vergroot. De tribune met verhoogde onderbouw stamt uit 2002 en in datzelfde jaar werd het veld met de tribune het nieuwe hoofdveld. De vereniging werd steeds groter en er is meer kleedruimte nodig. Eind 2004 werden er 6 extra kleedlokalen gebouwd door bouwbedrijf Schoonderbeek, deze zijn in februari 2005 in gebruik genomen.

Sinds 2009 heeft s.v. Veensche Boys ook een kunstgrasveld met lichtinstallatie. Deze lichtinstallatie voldoet aan de NOC/NSF normen van een gemiddelde van 265 lux/m2 en is daarmee geschikt voor het spelen van lichtwedstrijden tot betaald voetbal niveau. Veensche Boys blijft groeien en opnieuw (2014) is er meer kleedruimte nodig. Ook de kantine is inmiddels hard aan vernieuwing toe.

Op zaterdag 17 september 2016 werd het tweede kunstgrasveld op feestelijke wijze geopend door wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh.

Op zaterdag 25 augustus 2018 werd de opening verricht van het nieuwe clubgebouw van voetbalvereniging Veensche Boys. Een gebouw waar we trots op mogen zijn en waar we weer jaren mee vooruit kunnen.

In september 1983 schreef het jeugdcomité een wedstrijd uit voor het bedenken van een clublogo. Uit de vele inzendingen werd het ontwerp van Peter Koelewijn uitgekozen als logo voor de club. Dit werd bekend gemaakt in het clubblad “de Inswinger” van mei 1984. De uitleg bij het logo is de volgende: “de hamer en nijptang verklaren de zelfwerkzaamheid binnen de vereniging. De klomp geeft de agrarische verenigingsstreek aan en de lauwerkrans is het streven naar succes”.

Clublied Veensche Boys
In 2017 ontstond bij Saskia Berculo-van Meerveld het idee om een clublied te maken. Natuurlijk waren er al strijdliederen zoals : ‘Blauw is onze glorie’ op de wijze van ‘Land of hope and glorie’ en het lied ‘Blauw Wit, dat is de club waar pit in zit’. Maar een lied waarin de historie en de sfeer van de vereniging in bezongen word, dat was er nog niet. Met een nieuw clubhuis op komst was dit misschien wel het juiste moment. Er is toen contact gezocht met Wouter Bakker, zanger van de band Ritn Ditn, maar vooral iemand met blauw/wit bloed in de aderen. Wouter en veel familieleden voetbalt/voetbalden bij Veensche Boys en weet dus heel goed van de geschiedenis van Veensche Boys en waar de club voor staat. Wouter had al snel een idee over de sound en de tekst en zo ontstond het lied “Blauwe Helden’ in prachtig Veluws dialect. Nu er een lied was gemaakt moest het ook maar op CD uitgebracht worden vond Wouter. Hij zocht contact met zijn connecties binnen de muziekwereld en zo geschiedde het dat op 28 december 2017 de het clublied werd opgenomen. Hierover kunt u lezen via de volgende link : https://nijkerk.nieuws.nl/nijkerkerveen/101307/ritn-ditn-maakt-veensche-boys-clublied/

Op zaterdag 10 Maart 2018 was het dan zover. Het clublied werd voor het eerst gespeeld in de (oude) kantine en er werd geschiedenis geschreven. Veensche Boys heeft een clublied.

http://www.nijkerkerveen.org/clublied-veensche-boys-ten-doop-gehouden/

Van clubblad tot website
In november 1972 kreeg s.v. Veensche Boys een eigen clubblad, genaamd “De Inswinger”. Leo de Vries was een enthousiaste stimulator en verzorgde het drukwerk, wat later werd overgenomen door de vereniging. De redactie werd gevormd door medewerkers van de zaterdag- en zondagafdeling. Het clubblad verscheen 10x per jaar. Naast allerlei mededelingen van bestuurlijke aard, vond men er programma’s, wedstrijdverslagen maar ook geboorteberichten, moppen, kleurplaten en niet te vergeten de advertenties van de vele sponsoren. Zonder hen geen clubblad en geen vereniging. Tijden veranderen echter en medio oktober 1999 was Veensche Boys voor het eerst ook op internet te vinden met een eigen website. Paul Buitenhuis en Willem Westeneng startten de site www.com.to./veenscheboys, waar actuele informatie te vinden was. Rond februari 2001 startten zij de website www.veenscheboys.com  waar de standen en uitslagen van Veensche Boys te zien waren en waar men op een digitaal prikbord berichtjes kon plaatsen. In het seizoen 2008/2009 was Veensche Boys te vinden via www.veenscheboys.nl  Deze website is na twee jaar, door een fout bij de provider verdwenen. In 2011 heeft Kees van de Heuvel de website, www.veenscheboys.eu, opgezet en houdt hij deze dagelijks bij. Door technische problemen in 2020 is de naam van de website veranderd in https://veenscheboys.nl/. Steeds vaker werden de artikelen in het clubblad een herhaling van de artikelen van de website.

De moderne tijd haalde het verleden in en na het seizoen 2012/2013 werd er besloten om te stoppen met het clubblad. Het laatste exemplaar van juni 2013 had de naam “De Uitswinger”.

Van shirtsponsoring tot businessclub
In de jaren ‘70 werden er al trainingspakken met sponsornaam gedragen. Shirtsponsoring voor amateurs werd begin jaren ‘80 pas toegestaan door de KNVB. Vanaf het prille begin, 15 oktober 1983, werd het eerste elftal van de zaterdagafdeling bijvoorbeeld, al gesponsord door Doornhof Verzekeringen. In het seizoen 2018/2019 stopte Doornhof Verzekeringen als hoofdsponsor.

Ook het eerste elftal van de zondagafdeling volgde snel. De lagere elftallen kregen na verloop van tijd ook een shirtsponsor en tegenwoordig hebben alle elftallen, inclusief alle jeugdteams, gesponsorde tenues. Veelal voorzien sponsoren ook in trainingspakken, tassen en wat al niet meer. Goed om te zien hoeveel bedrijven Veensche Boys een warm hart toedragen. Regelmatig werd er nagedacht over hoe het verder moest.

Zonder sponsoring is het tegenwoordig niet meer mogelijk om op niveau te voetballen. Uit de vele gesprekken werd de businessclub geboren. Er werd een presentatiemapje gemaakt en op 6 augustus 1994 werd het eerste exemplaar uitgereikt aan de heer A. Doornhof. Dit was de officieuze oprichting van de businessclub. Het officieel oprichten van de businessclub gebeurde op 14 maart 2000. Verder verschijnt sinds 15 oktober 1998 vanuit de businessclub elk seizoen een presentatiegids met daarin aandacht voor de mensen binnen onze vereniging en de sponsoren.

Zondagafdeling
Op zondag 7 juni 1936 werd de eerste wedstrijd gespeeld en Veensche Boys hierna als zondagclub opgericht, zoals in het begin van dit stuk over de historie al is aangegeven. In de jaren ‘80 werd er met zelfs met 6 elftallen gespeeld. Halverwege het seizoen 2005/2006 werd echter gestopt met prestatievoetbal op zondag, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog altijd door één elftal gevoetbald op de dag waar het in 1936 allemaal begon.

1936: Eerste elftal

Hieronder vind u een opsomming van de prestaties van het eerste elftal van de zondag afdeling:

# In het seizoen 1945/1946 startte men met het eerste elftal in de 2de klasse van de UPVB (Utrechtse Provinciale Voetbalbond), dit was de laagste klasse, maar je moet natuurlijk onderaan beginnen.
# In het seizoen 1947/1948 speelde men met twee teams.
# 1951: de UPVB krijgt er een 3de klasse bij.
# Seizoen 1951/1952: degradatie naar de 3e klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1953/1954: kampioen en promotie naar de 2de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1956/1957: kampioen en na de winst van de beslissingswedstrijden promoveert “de zondag” naar de 1ste klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1958/1959: degradatie naar de 2de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1960/1961: kampioen en na de winst van de beslissingswedstrijden promoveert “de zondag” naar de 1ste klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1962/1963: degradatie naar de 2de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1963/1964: na een goed seizoen weer in de 1ste klasse.
# Seizoen 1965/1966: degradatie naar de 2de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1967/1968: kampioen en na de winst van de beslissingswedstrijden promoveert “de zondag” naar de 1ste klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1969/1970: degradatie naar de 2de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1971/1972: degradatie naar de 3de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1973/1974 : promotie naar de 2de klasse afdeling Utrecht. 
# Seizoen 1976/1977: kampioen en promotie naar de 1ste klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1983/1984: degradatie naar de 2de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1986/1987: geen kampioenschap, maar toch promotie naar de 1ste klasse afdeling Utrecht door het winnen van de beslissingswedstrijd met 3 – 0 tegen Kamerik op het veld van Soesterberg.
# Seizoen 1988/1989: degradatie naar de 2e klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1991/1992: kampioen op doelsaldo en promotie naar de 1e klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1993/1994: kampioen en promotie naar de Hoofdklasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1995/1996: afdeling Utrecht word opgeheven en het eerste elftal wordt ingedeeld in de 5de klasse van de KNVB, vergelijkbaar met de Hoofdklasse uit de oude “afdeling Utrecht”. Helaas degradeert het eerste elftal aan het einde van dit seizoen door verlies in de nacompetitie en komt zo in de 6de klasse van de KNVB.
# Seizoen 2001/2002: promotie naar de 5de klasse van de KNVB na het winnen van de  nacompetitie.
# Seizoen 2002/2003: promotie naar de 4de klasse van de KNVB na het winnen van de nacompetitie.
# Seizoen 2003/2004: degradatie naar de 5de klasse van de KNVB.
# Seizoen 2005/2006: halverwege dit seizoen, kwam door diverse omstandigheden een einde aan prestatievoetbal op Zondag.
# Seizoen 2017/2018 Nadat er vele jaren nog maar met één elftal werd gespeeld op zondag, werd er dit seizoen gestart met 2 elftallen.
# Seizoen 2022/2023 speelt er één elftal op zondag.                                                                         

Zaterdagafdeling
Na de oprichting van Veensche Boys in 1936, werd na 18 jaar bestaan te hebben in het seizoen 1954/1955 de zaterdagafdeling opgericht. “De zaterdag” begon in de laagste klasse, te weten de 3de klasse van de afdeling Utrecht. Precies is het niet meer na te gaan, maar na ongeveer drie seizoenen is de eerste poging met voetballen op zaterdag bij Veensche Boys, een langzame dood gestorven.

Enige jaren laten werd op 18 oktober 1962 “de Zaterdag” heropgericht. Men start opnieuw in de 3de klasse van de afdeling Utrecht. Initiatiefnemers waren destijds Steven Bos, Ab Woudenberg (Azn) en Beert Ruitenbeek. Vijf jaar later, in 1967, heeft “de zaterdag” al 3 elftallen en zodoende ook bestaansrecht. Op dit moment (seizoen 2022/2023) wordt er op zaterdag door 8 elftallen gevoetbald.

1965: Eerste elftal

Hieronder vind u een opsomming van de prestaties van het eerste elftal van de zaterdagafdeling:

# Seizoen 1968/1969: kampioen en na winst van de beslissingswedstrijden promotie naar de2de klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1976/1977: kampioen en promotie naar de 1ste klasse afdeling Utrecht.
# Seizoen 1981/1982: promotie naar de Hoofdklasse afdeling Utrecht door het winnen van de promotiewedstrijd.
# Seizoen 1991/1992: promotie naar de 4de klasse afdeling Utrecht na het winnen van de nacompetitie.
# Seizoen 1995/1996: kampioen en promotie, echter door het opheffen van  de afdeling Utrecht en een herindeling van de klassen, gelijk van de 4e naar de 2de klasse van de KNVB!
# Seizoen 1997/1998: kampioen en promotie naar de 1ste klasse van de KNVB. Destijds was dit het één na hoogste niveau in het Nederlandse amateurvoetbal. Hoger had en heeft een eerste elftal van Veensche Boys nooit meer gespeeld.
# Seizoen 2002/2003: degradatie naar de 2de klasse van de KNVB.
# Seizoen 2006/2007: kampioen en promotie naar de 1ste van de KNVB.
# Seizoen 2010/2011: degradatie naar de 2de klasse van de KNVB, waar men anno 2022/2022 nog altijd speelt.

Van veteranen naar 45+
In de jaren ’60 werd bij Veensche Boys met een veteranenelftal gestart, wat jarenlang tot diep in de jaren ’80 haar vriendschappelijke wedstrijden en toernooien heeft gespeeld. De deelnemers aan het veteranenelftal waren leden van 30 jaar en ouder, die veelal op zaterdag of zondag nog meededen aan de reguliere competitie. De wedstrijden van de veteranen werden op maandagavond gespeeld, duurden “gewoon” 2 x 45 minuten en werden destijds over een heel veld gespeeld.                                                                                

1969: Veteranenelftal

In 2011 werd er een 45+ elftal opgericht, een nieuwe vorm van seniorenvoetbal. De wedstrijden duren 1 x 20 minuten en worden op een aantal vrijdagavonden in het najaar en het voorjaar gespeeld in een toernooivorm. De teams bestaan uit 7 spelers en gespeeld wordt er over een half veld met kleine doelen en zonder buitenspel. In 2012 werd er ook met  een 35+ elftal gestart. Op dit moment (seizoen 2022/2023) zijn er 2 35+ elftallen.

Zaalvoetbal
In het seizoen 1976/1977 begon Veensche Boys met een zaalvoetbalteam.  Aan de wieg van dit zaalvoetbalteam stonden vooral Henk Berculo Sr., Aart Schotsman (“Monk”) en Jaap Kuyt. De bedoeling was om met een 30+ team van veteranen in de zaalcompetitie van de KNVB mee te gaan doen.

1986: Zaalvoetbalteam

In het eerste seizoen werd er gestart in de 4de Klasse. Door diverse promotieregelingen en wijzigingen met de indeling, speelde men al snel in de 1ste Klasse. In 1988 werden de nodige A-junioren enthousiast om ook in de zaal te gaan spelen en kwamen er langzaam meerdere zaalvoetbalteams. In het seizoen 1992/1993 waren er zelfs 5 zaalvoetbalteams en werd er op hoog niveau gespeeld.  Nog steeds wordt er door Veensche Boys in de zaal gevoetbald, heel lang gebeurde dit met nog maar één team. Maar de zaalvoetbalafdeling zit weer in de lift. In het seizoen 2015/2016 kwam er een tweede zaalvoetbalteam bij en in het seizoen 2016/2017 werd er zelfs met vier teams gestart. Op dit moment (seizoen 2022/2023) spelen er zelfs 10 teams in de zaal.

Damesafdeling
In 1971 werd er bij Veensche Boys op initiatief van Aart Schotsman (“Monk”) met een dameselftal gestart. Er werd een advertentie geplaatst in de media en de eerste bijeenkomst was in het Groene Kruisgebouw aan de Nieuwe Kerkstraat. Deze bijeenkomst werd goed bezocht door dames uit het “Veen” en nabije omgeving. Na een aantal trainingen vielen er toch wat dames af, maar toch bleven er genoeg over om in september aan de competitie te beginnen.              

1971: Dameselftal

Na het seizoen 1991/1992 is het damesvoetbal (tijdelijk) verdwenen bij Veensche Boys. Dit had te maken met de “oude garde” die fysiek niet meer een hele wedstrijd aankon, zwangerschappen, maar vooral ook omdat zich geen nieuwe speelsters aanmeldden om het nieuwe seizoen met een volwaardig team te kunnen starten. Met pijn in het hart werd de beslissing om te stoppen toen genomen.

Door de inzet van het toenmalige jeugdbestuur is er in 2004 met een “meiden D – elftal” begonnen. In het seizoen 2009-2010 werd dit meidenelftal, wat inmiddels oud genoeg geworden was, gepromoveerd tot een dameselftal en bij de volwassen damescompetitie ingedeeld.

Helaas kwam er na het seizoen 2013/2014 opnieuw een einde aan het damesvoetbal bij Veensche Boys. Ook dit keer was een tekort aan dames de oorzaak. In het seizoen 2020/2021 is er opnieuw een start gemaakt door een damesteam. Dit is tot stand gekomen door een aantal enthousiaste dames. Zij spelen op vrijdagavond in een 7×7 competitie met 2 VR18+ teams.

Jeugdafdeling
In 1951 begint de jeugdafdeling op gang te komen, echter in het seizoen 1963/1964 wordt er pas voor het eerst een jeugdteam kampioen. De jeugdafdeling groeide gestaag door de jaren heen. In het seizoen 1966/1967 waren er al 7 elftallen.

1973: Jeugdelftal

In 1978 organiseerde de jeugdafdeling voor het eerst een jeugdkamp op camping “de Luttenberg” in Raalte. Alle jeugdspelers t/m de A – junioren mochten in het pinksterweekend mee en werden het hele weekend bezig gehouden op de camping.

Nog elk jaar gaat een deel van de jeugd (JO8 t/m JO13–pupillen) van Veensche Boys op kamp,

In 1980 werd er gestart met het jaarlijkse Kerstzaalvoetbaltoernooi voor de jeugd, wat tot op de dag van vandaag nog wordt georganiseerd.

In deze periode werd er ook gestart met de jaarlijkse sponsorloop en het eieren zoeken met Pasen om nog een aantal dingen te noemen. Gebleken is dat de jeugdafdeling van Veensche Boys altijd sterk is geweest in het organiseren van leuke activiteiten voor de jeugd om het voetbal heen.

In de beginjaren van deze eeuw werd de jeugdafdeling sterk geprofessionaliseerd met als doel de doorstroming naar de hogere elftallen van de senioren te bevorderen. Gebleken is dat dit inmiddels de interesse van de scouts van diverse profclubs heeft gewekt.

In 2006 begon Veensche Boys met “Kaboutervoetbal” voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar. Zo kunnen de kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met deze prachtige sport en onze vereniging. Zij kunnen zo al vroeg hun liefde voor het spel, maar vooral voor onze mooie vereniging ontwikkelen. Clubliefde noemen ze dat. En dat is ook erg belangrijk. Op dit moment (seizoen 2021/2022) heeft Veensche Boys: 1 team O21, 1 team JO19, 2 teams JO-17, 1 team JO-15, 1 team MO15, 1 team JO14, 2 teams JO13, 2 teams JO12, 3 teams JO-11, 1 team MO11, 3 teams JO10, 4 teams JO-9, 1 team MO9, 4 teams JO-8, 1 team MO8 en een grote groep Kabouters.

Veensche Boys is een prachtige vereniging met voor ieder wat wils.

Van kaboutervoetbal tot 35+ en 45+ voetbal,
op zaterdag en zondag,
voor jongens en meisjes,
voor heren en dames,
op het veld en in de zaal.

Bronnen:        
*Clubblad De Inswinger
*Jubileumboek “50 jaar bouwen“
*Jubileumboek  “Van heidegrond tot kunstgrasveld; Driekwart eeuw Veensche Boys”
*www.veenscheboys.eu

November 2022